SILVA SKENDERI

Silva SkenderiNakon završetka studija klavira sa najboljim ocjenama na Umjetničkom Licejumu "Jordan Misja", nastavila je i završila studije istim rezultatom na Akademiji Umjetnosti u Tirani. Nakon završenog fakulteta, više godina je radila u Narodnom pozorištu opere i baleta (TOB) pod zvanjem "koncertmaster". Tokom ovog perioda suočila se s intezivnom umjetničkom aktivnošću kao koncert majstor i kao pijanist solista.
Od 2003. god ona je asistent na Univerzitetu Umjetnosti, na smjeru Interprentacije, predavajući klavir i kamernu muziku.
Njen umjetnički repertoar obogaćen je serijom resitala i koncerata kamerne muzike: u Udinama u Italiji resital u julu 2010. godine, resital u Skoplju u novembru 2011., nekoliko resitala u Grčkoj tokom 2010. i 2011., na Cetinju u Crna Gora novembar 2011., brojni solo koncerti u raznim gradovima Albanije, tokom ove godine, u Rumuniji Sinaia 2008, Pesaro Italiji 2008, humanitarni koncert u Zagrebu Hrvatska 2007.
Par koncerata kao solista sa Albanskim Simfonijskim Orkestrom, sa Orkestrom Univerziteta Umjetnosti u Albaniji, sa Orkestrom Nacionalni Vjetar, sa Filharmonskim Orkestrom Univerziteta u Albaniji, klavirni koncert sa radovima Griega, Saent Seans klavirski koncert br. 2, Bethoven klavirski koncert br.3, Chopin klavirski koncert br. 1, koncert br. 21 za klavir Mozart, klavirski koncert C. Zadeja, Chopin Andante Spianato i grand Polonaise.
Takođe, koncerti dva klavira i violine u saradnji sa različitim albanskim i stranim umjetnicima kao što su francuski violinista Louiss Chisson (2008), sa prvom violinom (Spala) Orkestra Opere Suele Piciri (Rumunija-april 2007, Tirana, decembar 2007) Angela Baek (Italija 2006) Duo koncert sa španskim violinistom Rezartom Kapetanijem, Duo koncert sa španskim klarinetistom Huan Ferrerom (avgust 2009), Duo koncert sa poznatim pjevačem Kshuzepe Gjipali (tenor), Duo sa Bledarjem Zajmijem (prvo violončelo u Operi u Pragu), Duo sa violinistom Morenom Kalziki (Sloveniji), Duo sa Miranom Begićem (violina) Crna Gora 2017, Duo sa Albanom Pengili Njemačka, Duo sa Manjolom Nallbani (mezzo-sopran), Duo sa mnogim albanskim violinistima, itd.
Ima nekoliko stipendija za specijalizaciju: na Muzičkom Univerzitetu Essen, Njemačka, sa prof. Tilom Engelom; iz Italijanskog Instituta za Kulturu na Konzervatorijumu "G.Rosini"; iz ProHelvetia na Muzičkom Univerzitetu u Brasovoj Rumuniji.
Održala je Masterclass u Grčkoj, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori.
Po prvi put je nastupala pred albanskom publikom izvodeći djela poznatih kompozitora kao što su Fransis Poulenc, Astor Piazzolla, Georgeo Enescu
Već nekoliko godina bila je pijanista ženskog hora na Akademiji umjetnosti pod vođstvom poznatog dirigenta prof. Milta Vakoa, koji je odlikovan brojnim međunarodnim nagradama i CD-om koji je skoro objavljen. Već nekoliko godina je pijanista orkestara "Madre Teresa", za godišnji koncert "3 Tenors", na operskom festivalu "Jorgjia Truja", kao i na Internacionalnom Operskom Festivalu "Marie Kraja". Bila je i zvanični pijanista "Međunarodnog takmičenja Kosova" (2005-2006-2007), "Međunarodnog violinskog takmičenja" "Islam Petrela" (2005-2006), zvanični pijanista na "Tirana Music Festival" (2006-2007) i na festivalu "Mosaic 2008" u klasi prof. Viennese Kovacic.

IZVOĐAČI