VLADANA PEROVIĆ

Vladana PerovićVladana Perović rođena je u Podgorici u porodici muzičara, već sa pet godina počinje da svira klavir.
Završila je nižu i srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ u Podgorici, u klasi profesorice Irme Marković. Studirala je na prestižnom Konzervatorijumu „Santa Cecilia” u Rimu u klasi profesora Riccarda Marinia gdje je završila osnovne i magistarske studije sa najvišim ocjenama. Trenutno je na magistarskim studijama kamerne muzike na istom Konzervatorijumu u klasi profesora Roberta Galletta i na specijalističkim studijama za izvođaštvo na Univerzitetu za muziku u Bresci (Italija) u klasi profesora Andreasa Frolicha.
Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Godine 2015., bila je finalista 6. ASEAN International Chopin Piano Competition u Kuala Lumpuru ( Malezija ) i dobitnik treće nagrade, dok je 2016. godine, bila finalista Malta International Piano Competition i dobitnik specijalne nagrade. Bila je finalista, dobitnik treće nagrade i specijalne nagrade ‘’Sergio Perticaroli’’ , koju dodjeljuje asocijacija ‘’ Agimus’’, na Pijanističkom takmičenju u Rimu 2019.godine.
Kao laureat takmičenja „Anemos“ u Rimu 2009. godine, nagradjena je srebrnom medaljom Predsjednika Republike Italije.
Godine 2008., kao jedan od pobjednika velikog internacionalnog takmičenja „IBLA Grand Prize“ u Raguzi, na Siciliji, učestvovala je na koncertu pobjednika u Carnegie Hall-u u Njujorku.
Imala je veliki broj solističkih koncerata: u Podgorici, Kotoru, H. Novom, Rijeci, Sankt Petersburgu, Rimu, Veneciji, Ljubljani… Nastupala je kao član kamernih sastava, a kao solista nastupala je sa Simfonijskim orkestrom mladih iz Beograda, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom grada Kjodja ( Italija), Simfonijskim orkestrom mladih iz Rima i Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije sa Cetinja.
Učesnik je velikog broja festivala u Crnoj Gori: „A Tempo“ u Podgorici, „Kotor Art- Don Brankovi dani muzike“ i „Klarinet fest“ u Kotoru, „Dani muzike“ u Herceg Novom, „Espressivo“ na Cetinju, „Grad teatar Budva“ i festivala u inostranstvu: u Kjodji ( Italija), Ptuju ( Slovenija), Viani do Kaštelo ( Portugal), Ahenu ( Njemačka), Pinetu ( Italija), Splitu ( Hrvatska), Ljubljani (Slovenija).

IZVOĐAČI