ALEKSEJ MOLČANOV

Aleksej MolčanovOleksij Molčanov rođen je 24.05.1961.godine Srednju muzičku školu je završio u Kijevu, u klasi doc.Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum je završio i magistrirao na klavirskoj katedri u klasama prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista,od kojih je značajno pomenuti pobjedu na takmičenju”Lisenko” u Lavovu 1984.godine. Kao student je započeo aktivnu koncertnu djelatnost. Nastupao je kao solista i u brojnim kamernim sastavima u Ukrajini, Rusiji i Nemačkoj.
Po završetku školovanja počeo je da se bavi pedagogijom uporedno sa koncertiranjem. Predavao je klavir u srednjoj školi u Čerkasima i nastupao kao solista kamernog orkestra Državne Filharmonije Čerkasi.U ovom vremenskom razdoblju vrijedi zabilježiti turneji sa recitalima po Ukrajini i Libanu,nastupe u Švajcarskoj,koncerte sa brojnim orkestrima (Filharmonija Lavov, dir. R. Filipčuk; Filharmonija Dnjepropetrovsk,dir. J.Blinov; Filharmonija mladih Harkov,dir. J.Janko)
Od 1995.godine živio je u Srbiji,gdje je nastavio umjetničke i pedagoške aktivnosti. Pripremio je više programa koji su bili uspješno izvedeni na koncertima u Nišu, Kragujevcu, Zaječaru, Negotinu i Kotoru. Kao posebno značajan nastup, izdvaja se solistički koncert na festivalu “Mokranjčevi dani”1998.godine u Negotinu. U kamernom duu sa O.Jakovljević (violina) imao je zapaženu turneju po Srbiji i Crnoj Gori 1999.godine. U Crnu Goru se doselio 1999.godine.
Svoj profesionalni i umjetnički angažman uspješno nastavlja na svim značajnim scenama širom zemlje i u inostranstvu. Kao solista i u kamernim sastavima sa eminentnim umjetnicima ostvario velikij broj projekata .Dovoljno je spomenuti imena flautista J. Balinta, L.Jovanovića,H.Guolianga,D,Gavrića Ž.Lekić, M.Lipovšek,N.Paklar; trubaca T.Kerekeša, hornistu B.Lipovšeka, fagotiste K.Sensteveolda,N Jankovića, oboiste G.Porrata,N.Ristić, klarinetiste O.Popovića, V.Klenkovskog i S.Molčanovu,trombonistu A. Benčića,violiniste J.Nadržickog i K. Akejnikovu,violiste P.Langgartnera,H.Kefera,M.Bereznickog, I.Vukčevića ,P.Veličkovića, violončeliste A.Rudina,V.Uzura,I.Perazića,A Latkovića i E.Vučeković-Veith.Član klavirskog dua “Aperto“(sa klaviristkinjom N.Popović). Nastupao je na festivalima “Mokranjcevi dani”,”Nimus”,“A Tempo”, “KotorArt”, Montenegro music fest”, “Barski ljetopis”,”Espressivo”,” Nei suoni dei luoghi”,”Budva Grad Teatar”.Bio je aktivni ucesnik projekta “Crna Gora jedna kulturna adresa”…
Vrlo je aktivan kao solista i kamerni muzičar. 1996. i 1997.godine kao solista otvarao je sezone orkestra Niškoj Filharmoniji (dir.A.Novicki i A.Vujić). 2010. godine kao solista otvorio je sezonu orkestra Filharmoniji Čerkasi (dir. A.Djačenko),a 2011.sezonu orkestra “Crnogorski gudaci”(dir.G.Krasko)… Ima zapažene svakogodišnje turneje,seminare i koncerte sa orkestrima u Ukrajini (2010-2020.god), često nastupa širom Crne Gore. Redovni profesor Muzicke akademije Cetinje i mentor na poslijediplomskim studijama

IZVOĐAČI