ALEKSEJ KURBATOV

Aleksej KurbatovAleksej Kurbatov je ruski kompozitor, pijanista i profesor.Komponovao je svoje prvo djelo kada je imao svega pet godina , a sa 6 godina napisao je balet.Kao pijanista Aleksej je nastupao u više od sto gradova širom svijeta.Izdao je nekoliko CD-ova za različite izdavačke kuće.Aleksejeva izvođenja bila su emitovana na radiju i televiziji Rusije,Jermenije,Belgije,Velike Britanije,Njemačke,Italije,Ukrajine,Hrvatske,Kazahstana. Sarađivao sa svetski renomiranim muzičarima kao što su Vladimir Spivakov,Miša Majski,Maksim Vengerov, Vadin Repin, Žerar Depardje.
Odlikovani orginalnošću i individualnošću muzičkog jezika, Kurbatova djela su inspirisana najviše tradicijom u svjetskoj simofonijskoj i kamernoj muzici.U isto vrijeme, njegova muzika predstavlja rusku kulturu koja je duboko povezana sa istorijskim kontekstima.To ga je i navelo da stvori djela kao što su Simfonijska poema „1812“, Poema za naratora i trio „Lenjingradska apokalipsa“ ( naručeno od strane udovice poznatog ruskog pisca mistika Danila Andreva) i treća ( Vojnička) Simfonija koja je imala premijerno izvođenje u Sant Petarzburgu 8-og septembra 2012 godine ( Dan sjećanja na žrtve opsade Lenjingrada) izvedena je u Velikoj Sali Filhramonije Sant Petarzburga i bila je emitovana na ulicama grada i postala je glavni dio gradskog kulturnog života.
Simfonijske i kamerne kompozicije Kurbatova izvođene se u mnogim zemljama kao što su: Rusija ,Austija , Jermenija , Belgija, Bjelorusija, Brazil, Velika Britanija, Mađarska, Njemačka,Izrael, Italija,Kazahstan,Kanada, Kina, Latvija,Litvanija,Meksiko,Holandija, Novi Zeland,Poljska,Portugalija,Turska,Francuska,SAD,Ukrajina,Hrvatska,Švedska,Švajcarska, Južna Afrika,Južna Koreja,Japan.Njegova muzika se čula na takvim mjestima kao što su Carnegie Hall (Nju Jork) ), Salle Gaveau (Pariz ), Velika sala filharmonije (St. Petarzburg), Velika sala Moskovskog konzervatorijuma I mnoge druge.Većina izvođača je na svojim CD-ovima odlučila je da uvrsti i njegove kompozicije.
Ostale Kurbatove kompozicije uključuju osam simfonija, operu “Crni monah”( prvi put izvedena u Velikoj Sali Moskovskog konzervatorijuma 2014-te godine) i “Povratak kući” sedam instrumentalnih koncerata, tri simfonijske poeme, brojna vokalna I kamerna djela , filmsku muziku itd.Takodje njegova djela su uvrštena u obavezan program za klavirsko takmicenje u Klivlendu.
Kurbatov je predavao na kursevima u mnogim gradovima širom Rusije, i bio je član žirija na nekoliko muzičkih takmičenja. Takođe je predavao I na Moskovskom državnom konzervatorijumu.Kurbatov je 2022 godine u februaru mjesecu napustio Rusiju zbog rata u Ukrajini.

IZVOĐAČI