MISHA BERKUT

Misha Berkut"Jedan od najistaknutijih violista u svijetu" prema mišljenju kompozitora Rodiona Ščedrina, Misha Berkut, rođen je u Moskvi u muzičkoj porodici. Stekao je obrazovanje kao violinista u klasi profesorica Maje Glezarove i Nadežde Beškine na Moskovskom državnom konzervatorijumu, gdje je takođe muzicirao u kamernom ansamblu pod rukovodstvom Mihaila Kopelmana, Valentina Berlinskog, Dmitrija Šebalina i Aleksandra Bahčijeva. Godine 1990. postaje laureat u sastavu kvarteta na Međunarodnom konkursu kamernih ansambala Vinćenco Belini u Italiji.
Godine 1996. kao već afirmisani muzičar-violinista, Miša Berkut ostvaruje dugogodišnji san i počinje da savlađuje sviranje na drugom instrumentu, a bila je to viola koja mu je znatno više odgovarala po svom karakteru i zvučanju. Već nakon mjesec dana uspješno je debitovao u ulozi violiste u koncertnoj sali Moskovskog konzervatorijuma, a kroz pola godine upisuje postdiplomske studije u klasi profesora Jurija Bašmeta.
Godine 1997. Miša Berkut popunjava broj laureata prestižnog Međunarodnog konkursa violista Lajonel Tertis na ostrvu Men i postaje prvi muzičar iz Rusije kome je dodijeljena nagrada na ovom konkursu. Takođe odnosi pobjedu na Međunarodnom konkursu violiste Jurija Bašmeta u Moskvi. Uspjesi na muzičkim takmičenjima poslužili su muzičaru kao snažan podsticaj da gradi međunarodnu karijeru. Gostovao je u mnogim zemljama u svojstvu soliste i svirao sa vodećim orkestrima. Prima učešće u internacionalnim muzičkim festivalima, između ostalih to su: Decembarske večeri Svjatoslava Rihtera, Teritorija, Moskovska jesen (Rusija); Berlinski festival, festival Olega Kagana(Njemačka); Bath International Music Festival (Engleska) i Gaudeamus(Holandija). Među njegovim partnerima u kamernom ansamblu bili su takvi istaknuti muzičari kao što su Ivri Gitlis, Naum Štarkman, Gidon Kremer, Jurij Bašmet, Natalija Gutman, Viktor Tretjakov, Kolja Blaher, Alesksandar Rudin i Aleksej Ljubimov. Miša Berkut često je u Rusiji premijerno izvodio mnoge kompozicije za violu kako ruskih, tako i inostranih autora, među kojima su Nino Rota, Majkl Najman, Jork Bouen, Morton Feldman, Jefrem Podgajc, Valentin Silvestrov, Mihail Broner i Vladimir Daškevič, između ostalih i djela vodećih kompozitora iz Rusije posvećenih upravo samom izvođaču.
Predavao je na Moskovskom državnom konzervatorijumu od 2005. do 2016. u zvanju docenta. Učestvovao u radu žirija međunarodnih konkursa. Njegova izvođenja su snimana na kompakt-diskove, za radio i televiziju. Živi u Crnoj Gori i predaje na Muzičkoj akademiji na Cetinju od 2012. Zasluženi umjetnik Rusije.

IZVOĐAČI